Viete ako správne skladovať potraviny, suroviny a hotové jedlá?

Povedali ste si, že budete vyhadzovať menej jedla, ale nedarí sa vám až tak, ako by ste chceli? Vyhadzujete potraviny, suroviny aj hotové jedlá, pretože sa vám pokazili? Problém môže byť v nesprávnom skladovaní. V nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme, ako potraviny správne skladovať tak, aby sme sa vyhli zbytočnému plytvaniu. 

Správne skladovanie potravín je základ

Asi každému je z vlastnej skúsenosti jasné, že najviac plytváme a vyhadzujeme ovocie a zeleninu. Začnime zeleninou. Tu si musíme uvedomiť, že nie každá zelenina patrí do chladničky. Zabudnite na to, že do chladničky uložíte zemiaky, cibuľu či dokonca paradajky. Patria do chladu, ale do komory. Aj pri ovocí je to špecifické. Napríklad také hrozno môžete odložiť do chladničky. Ale jabĺčka, či citrusy sa dobre cítia pri izbovej teplote. 

V koši často končí aj chlieb a pečivo. Správne skladovanie je v tomto prípade naozaj základ. Pečivo by ste nemali skladovať v mikroténových vreckách, lepšie sú papierové alebo látkové. Chlebík vydrží v chlebníku pár dní, ale po určitom čase môže chytať pleseň. Preto ak viete, že ho nestihnete zjesť, zamrazte ho. 


Skladovanie suchých potravín

Aj správne skladovanie suchých potravín môže byť pre niekoho španielskou dedinou. Koľkokrát sa vám stalo, že ste objavili múčne červy či iných škodcov? Koľkokrát vám potraviny zvlhli? Stáva sa to naozaj často a vyhodiť celú zásobu potravín kvôli nesprávnemu skladovaniu je naozaj veľká škoda. Najlepšie sa javí ich skladovanie v sklenených nádobách a dózach, použiť môžete aj veľké zaváraninové poháre. Suché potraviny skladujte mimo priameho slnečného žiarenia. 


Skladovanie hotových jedál

Aj hotové pokrmy si vyžadujú správne skladovanie. Áno, jedlo má pred uložením do chladničky vychladnúť, ale my ho niekedy nechávame na sporáku celý deň. A to určite nie je správny postup. Uložiť do chladničky ho môžeme už po dvoch až troch hodinách, najlepšie v uzatvárateľných nádobách. Hotové jedlá patria na vrchné poličky v chladničke.