Problematika FOOD WASTE by nás mala trápiť určite viac

Posledné roky sa kladie veľký dôraz na zníženie produkcie odpadu. Mnoho ľudí po celom svete sa postupne začalo mobilizovať a prestalo používať igelitky a igelitové vrecká, plastové slamky či plastové fľaše. Začali vznikať obchody, v ktorých nakúpime bezobalovo, na výslnie sa dostali látkové tašky a staré známe sieťovky. Zeleninu si už dnes môžeme vkladať do sieťových alebo látkových vreciek, sprchové gély a šampóny zas nahradiť ich tuhými variantmi, ktoré sa predávajú v papierových obaloch a vydržia neporovnateľne dlhšie. 

Nulový odpad, alebo teda zero waste je naozaj skvelá a užitočná vec. Ale hovorí vám niečo aj food waste? Tento pojem je možno o čosi menej známy, ale rovnako dôležitý. Vysvetliť ho môžeme ako plytvanie potravinami, ktoré je v každej krajine veľmi rozšírené. Ročne sa po celom svete vyhadzujú tony a tony potravín, a to je alarmujúca informácia vzhľadom k tomu, že existujú oblasti, v ktorých ľudia nemajú čo jesť. 

Jedlom sa plytvá v celej fáze jeho výroby - zodpovednosť nesie pestovateľ, distribútor, ale, samozrejme, aj konečný spotrebiteľ. O čerstvé a zdravé potraviny prichádzame už pri ich zbere, následne pri nesprávnom skladovaní a expedícii a, samozrejme, aj pri nezodpovednom správaní spotrebiteľov a kupujúcich. Koľkokrát sme si kúpili jedlo, ktoré o pár dní skončilo v koši? 

Existuje viacero spôsobov, ako plytvaniu jedlom zamedziť, len sa treba trochu posnažiť. K základným know-how pri riešení food waste patrí predovšetkým: 

  • správne nakupovanie (plánujem a kupujem len toľko, koľko potrebujem)
  • správne skladovanie
  • správne spracovanie potravín a surovín (mrazenie, sušenie)
  • využívanie zbytkov potravín (ich využívanie v ďalšom varení)

FOOD WASTEpredstavuje naozaj nezodpovedný prístup k stravovaniu, a to by si mal uvedomiť každý jeden z nás. Preto aj dodržiavanie týchto niekoľkých zásad znamená obrovskú zmenu k lepšiemu.