FOOD WASTE je taký veľký problém, že sa už pred ním neschováte

Každým dňom je nás na svete stále viac a viac, a podľa prognóz už v roku 2030 bude 30 % potravín ťažko dostupných alebo úplne nedostupných. My si to ale neuvedomujeme a jedlom plytváme, ako by sa nechumelilo. Ročne sa totiž vyhodia milióny ton potravín, čo predstavuje tretinu celkovej produkcie. Toto je food waste, plytvanie jedlom, v priamom prenose. FOOD WASTE je sociálny, ekonomický, ale aj ekologický problém v celosvetovom merítku.

Prečo to je sociálny problém?

Nemáte zlý pocit, keď pri sledovaní reportáže o hladných afrických deťoch v televíznych správach hádžete nedojedený kúsok pizze do krabice? Keď hranoliek pribalených k hamburgeru sa ani nedotknete? Takto by sme mohli pokračovať ešte dlho. Hladom však netrpia len deti v Afrike, ale aj u nás, možno aj niekto z vašich susedov. Takýmto nezodpovedným správaním, keď niektorí nemajú čo do úst, rozsievame medzi ľudí len pocit nespravodlivosti a neúcty. To vedie k nenávisti, dokonca až k nevraživosti naprieč celou spoločnosťou po celom svete. A to už je problém.


Prečo to je ekonomický problém?

To, že FOOD WASTE ide do peňazí, je jasné. Každý, kto chce, si vie spočítať, koľko stáli potraviny, ktoré sme vyhodili do koša. No to je náš osobný problém. Ale keď si predstavíme, koľko stála výroba týchto potravín, a čo všetko by sa dalo za tie peniaze spraviť, tak sa dostávame na globálnu úroveň tohto problému. 


Prečo to je ekologický problém?

K produkcii potravín sú potrebné zdroje – pôda, voda, energie a ďalšie. Plytvanie jedlom tak nie je izolovaným problémom, ale aj problémom ekologickým, keďže plytváme týmito zdrojmi. Len pre predstavu - na výrobu jedného kila hovädzieho mäsa je potrebných 15 500 litrov vody. Navyše, pri rozklade potravín vznikajú emisie oxidu uhličitého, ktoré negatívnym spôsobom prispievajú k zmene klímy.

Pokiaľ sa nepustíme do boja s food waste, tak plytvanie jedlom sa bude neustále zvyšovať s pribúdajúcou populáciou, dopytom po potravinách a rastúcim blahobytom. No keď obmedzíme plytvanie potravín, tak sa to prejaví nielen v našich peňaženkách, ale aj na globálnej ekonomike a životnom prostredí. A to už stojí za to, nemyslíte?